středa 4. listopadu 2009

Helsinki

Tak to máme za sebou. Výlet to byl vynikající. V pátek jsme vyráželi kolem druhé odpoledne z Rikstenu. Už ve vlaku se nás sešlo docela hodně. Cesta byla docela zábavná. Parta erasmáků s kuframa a batohama ale nebudila moc nadšení v metru. Zvlášť asi kvůli tomu, že Španělé na sebe cosi pokřikovali a nikdo tomu moc nerozuměl. :-)

V přístavu jsme zjistili malou nepříjemnost. Už když jsme si zamlouvali lístky, tak jsme zároveň zamlouvali, kdo s kým bude v kabině. Jenže společnost to zblbla a pomíchala nás. Takže z původních plánů jsem nebyla s nikým. Měla jsem tam 3 holky z Björnkully, se kterýma jsem mluvila asi po druhé v životě. Ale bylo to vcelku jedno, protože jsme tam trávily minimum času. Samozřejmě se rozjelo divoký kševtování s lístkama, aby někteří mohli být spolu.

Loď byla obrovská. Podívejte se Picassu na fotky. Vypadala jako nová, ale Suvi (z Finska) mi říkala, že prý je tak 10 let stará, jenom prošla opravama. Ale každopádně byla hezká a moderně vybavená. Dokonce tam byl bazén a vířivka. Odpoledne tam taky hrálo smyčcové kvarteto, zpívali francouzské šansony s harmonikou a další "kulturní program". Kabiny sice maličký, ale to nebyl takovej problém. První večer byl pohodovej. Různě jsme se procházeli po lodi, navštivili jsme Duty Free Shop (samozřejmě nakoupili alkohol a dobrůtky a podobně), seděli jsme různě na chodbě a povídali si. Nakonec jsme skončili na Karaoke zábavě na horní palubě. Nikdo z nás se ale ke zpívání nedostal, bo jsme přišli pozdě a už to bylo všechno zabrané. Pak následovala diskotéka. Prostě pohoda klid. Dokonce přišly i holčiny z Koreje. Nikdy jsem je neviděla tančit, ale byly úžasný. Naprosto si to užívaly. Kolem jedenácté nebo o půlnoci byla v Casinu (na lodi bylo i Casino a asi 5 restaurací a různé obchody) show. Nevím, kdo to vymýšlel, ale bylo to poněkud trapné. Jakási směs francouzských šansonů, brazilského karnevalu a nevkusné erotické show. Pánové si asi přišli na své, ale celkově to prostě bylo trapný. :-) Kolem druhé jsme to zabalili a šli spát, protože druhý den nás čekala prohlídka Helsinek.

Ráno se vstávalo docela těžce. Ale dalo se to zvládnout. O půl deváté jsme měly se Stefi sraz v kavárně. Daly jsme si ranní kávu, posnídaly jsme a vyrazili do víru Helsinek. Město je to krásný. Má asi půl milionu obyvatel. Je tam spousta krásných kostelů a katedrál. Já jsem tam vnímala docela zřetelný ruský vliv. Nevím čím to bylo, ale prostě to tak bylo. Asi architekturou, geometrickýma a symetrickýma ulicema. Prostě jsem to tak cítila. Třeba šílený bylo, že vedle přes silnici od té nejkrásnější katedrály (z červených cihel) stála naprosto šílená moderní stavba plná oken. Přišla mi dost nevkusná. Prostě zabijou tak krásnej dům takvou hrůzou, co postaví vedle. V té katedrále zrovna probíhal křest. Křitli dvojčata. Kluky. Bylo to super, chvilku jsme koukaly. Mimina se batolila všude kolem, pořád se snažila dostat na zem, tak si tam něco broukala a vůbec je nezajímalo, že se je kněz snaží pokřtít. Bylo to moc hezký. Nikdy jsem křtiny naživo neviděla.

Naštěstí jsme měli krásné počasí. Svítilo celý den sluníčko. Ale bylo kolem nuly, možná lehce i pod. Ale na procházení to bylo. Centrum je malé, tak jsme ho prošly docela rychle. Pak jsme se šly podívat na pevnost. Byla taky moc hezká. Neprošly jsme ji celou, protože jsme se chtěly podívat ještě na olympijský stadion, který byl na druhém konci města. Vedla k němu cesta podél krásného jezera, kde byly labutě a kachny. Taky jsme v parku potkaly veverku. Jediný menší problém byl, že Finové měli v sobotu svátek. Takže všechny obchody byly zavřené. Dalo nám docela práci najít kavárnu, kde bychom si daly kafe a došly na záchod. Nakonec se povedlo, ale trvalo to asi hodinu.

Na loď jsme se vrátily skoro jako poslední. Ale myslím, že Helsinek jsme si užily naplno. Na lodi jsme se navečeřeli (měla jsem zásoby s sebou) a pak jsem chvíli odpočívala. Četla jsem si časopis a relaxovala jsem. Pak přišly spolubydlící a začaly se připravovat na Halloween. Pořádně jsme se namaskovaly a vyrazili do víru dění. Masek se sešlo docela hodně a některý byly fakt super. Parta lidí byla oblečená jako postavy z Mechanického pomeranče (film od Kubricka), sešlo se hodně upírů a ďáblů, bylo ale i hodně knězů a taky jeptiška. :-) Myslím, že ve finále byly síly dobra a zla vyrovnané. Pár lidí z Björnkully si koupily kostýmy opic a měli nafukovací žluté banány. Byli úžasní.

Zábava byla dobrá. Chvílema jsme posedávali na schodech a na chodbě (mohlo se tam kouřit), pak jsme byli na diskotéce, pak jsme se šli projít po promenádě (tam co byly obchody a restaurace). Lidi na nás koukali trochu zvláštně, ale myslím, že se jim to líbilo. Dokonce Tomáš (v masce červeného ďábla) vyděsil nějaké malé dítě. :-) Prostě jsme si to užili naplno.

Kolem druhé v noci už jsem chtěla jít spát, ale u mě v kabině si partička Němců udělala improvizovaný večírek. No spát se tam nedalo. Tak jsem se šla ještě projít a potkala jsem pár dalších známých. Takže ještě asi do pěti do rána jsem si povídala se Španělama, Italama a Holanďankama na promenádě.

V neděli se mi v těch devět ráno vážně nevstávalo dobře. :-) Ale zvládla jsem to a v pořádku jsem dorazila zpátky do Rikstenu. Bylo to super. Helsinki rozhodně za návštěvu stály. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat