sobota 5. září 2009

Šumavo, kde jsi?

A nemyslím tím Šumavu jako území v Čechách, myslím tím Šumavu jako obyčejný český chleba. Tady je to na chleba tragický. Nejen, že nekoupíte normální, ale jenom krájenej a už zabalenej (vůbec tu nejsou pekárny, nebo tak něco), ale ještě ke všemu je tady zásadní přísada do chlebového těsta sirup. Omylem jsem si tak koupila chleba s brusinkovou příchutí. Jediný způsob, jak se to dá jíst, je ráno s marmeládou k snídani. Jakmile k tomu zkusíte sýr nebo něco jinýho, tak je to vážně nepoživatelný. Ach jo. Asi se budu muset smířit jenom s toastovým chlebem. Ten jedinej není nasládlej. Ještě tu mají malý bagetky, ty jsou taky bez cukru. Tak to asi budu střídat.

Jinak další zvláštnosti ohledně potravin je třeba to, že mají hrozně moc druhů mléka a různé smetany do kafe. Počínaje tučností 1,5% a konče 45% tučnou smetanou. Než jsem našla to, co mi vyhovuje, tak to trvalo dobře 2 týdny. Naštěstí tu neprodávají jen litrové tetrapaky, ale mají třeba jen dvoudecové balení. Tak se to dá odzkoušet poměrně rychle. Samozřejmě jsou i různé příchutě, takže čokoládové mléko do kávy není problém, nebo je libo spíš jahodové? Taky mají ještě jeden druh mléka a to není určené do kávy, ale na vaření, do ranních cereálií a tak. Prostě hodně druhů mléka.

Jinak se mléčné výroby ani neliší od českých. A ani nic jinýho. Je to tady v obchoďáku vesměs stejné jako u nás. Jen ten chleba a mlíko. Ale už jsem si asi zvykla. :-)

Jinak tu není nic nového. Včera byla velká párty, která byla fajn. Hodně jsme tančili a bavili se a užili jsme si to. Jen byl mizerenej DJ, kterej byl schopnej opakovat písničky třeba 5x za večer. Ale dalo se to přežít. Jen vstup stál 60 SEK, za šatnu chtěli dalších 20 a nejlevnější pivo začínalo na 25 SEK. Ale zase nehrozí, že by se tu někdo na diskotéce opil.

Zítra se chystá fotbalový turnaj mezi Rikstenem a Björnkullou. To jsou vesnice, kde bydlí zahraniční studenti. Chtěly jsme s holkama natrénovat nějakou choreografii a být roztleskávačky. Ale nějak se nás nesešel dostatečný počet. Ve 3 by to nemělo smysl. A navíc se tu trochu ochladilo, takže už by byl asi problém vysvléct se do krátkých sukýnek a triček s výstřihem. Ale je to škoda, mohla být sranda. Takhle budeme fandit v podzimních bundách. :-)

Taky chceme příští víkend jet do Laponska. Pojedeme na vlastní pěst, protože se školou je tam oficiální výlet až v prosinci. A to si myslíme, že tam kromě sněhu nic jiného nebude. Tak pojedeme už teď, abychom viděli víc z přírody. Těším se a určitě budu hodně fotit.

1 komentář:

  1. Luci, s tím chlebem to máme úplně stejně! Americký chleba je nasládlá houbovitá věc, na kterou si ani sýr nedáš. A celej regál s chlebem v krámě smrdí jako skořice! Zkus se podívat, jestli by někde nebyla pekárna, sháněj chleba německého typu, ten bude podobný.

    OdpovědětVymazat