středa 26. srpna 2009

Už to začalo!

Včera a dnes jsme měli vyučování.

Začalo to včerejším testem z angličtiny. Jedná se o předmět English: Oral and Written Communication. No, testík byl docela obtížný. V první části bylo 50 slovíček, k nim vždycky 5 možností a museli jste vybrat to, které je nejvíce podobné tomu nahoře. Z těch padesáti jsem znala tak asi 15 a z toho jsem si byla jistá tak 10. Buďto jsem neznala to hlavní slovíčko, nebo jsem nevěděla význam těch možností. Bylo mi docela trapně, ale pak nám řekli, že úspěšnost testu je tak 40% v průměru. Docela mi to zlepšilo náladu :-) Pak už byla jen gramatika a ta byla lehká. Co se nás takovýma větičkama ve škole natrápili :-D

Dnes jem absolvovala první hodinu švédštiny. Je to docela hezká řeč. Zvláště proto, že mám docela blízko k němčině. Strávila jsem teď nějaký čas se Stefi z Rakouska a přistihla jsem se, že s ní mluvím anglicky s občasnou německou vsuvkou. Ale zpátky ke švédštině. Hodina byla, alespoň ze začátku, opravdu zábavná. Procvičovali jsme švédskou abecedu. Je vesměs stejná jako anglická, jen se jinak čtou přehlasovaná písmena a taky mají a s koružkem a podobně. Ale představte si, jak 30 lidí různých národností naráz zkouší vyslovit hlásku a a mít přitom pusu jako e. Nebo a s přehláskou, když se vyslovuje, zní naprosto přesně jako výraz znechucení nad něčím opravdu odporným. Určitě si to každý pamatuje, když se učil cizí jazyk. Jak jsem se tak rozhlížela kolem, tak všem pěkně cukaly koutky. Nikdo se ale nahlas nerozesmál. Jen nevím jestli mám říct bohužel, nebo bohudík. Na konci tříhodinového semináře jsme ale už ale byli schopní přeložit krátký článek a říct o sobě jak se jmenujeme, odkud jsme, jakýma mluvíme jazykama, jestli máme sourozence, psa nebo kočku a taky kde žijeme a jestli jsme ženatí a vdané, nebo máme partnery. A do příště to rovnou musíme napsat v rozsahu 50 - 100 slov.

Švédové hodně preferují studování doma a domácí úkoly. Automaticky se předpokládá, že do školy jdete naučení a budete schopni diskutovat o daném tématu. Je to trochu jiné než v Čechách. Asi si budu muset chvíli zvykat. Myslím, že to bude hodně o překonání vlastní lenosti a pohodlnosti. A kdo mě znáte, tak víte, že já jsem extrémně líná a pohodlná. No, budu se muset snažit. Sice tady máte 5 pokusů na zkoušku, ale jeden je v řádném termínu a další jsou až o letních prázdninách. A to fakt nestihnu. Takže se loučím a jdu se vrhnout na psaní eseje o sobě samé.

Žádné komentáře:

Okomentovat